Het verhaal van De Zwaan
volgens Merk Brabant

Ontbijtkoek ontmoet traiteur

Het pand van Restaurant De Zwaan (Etten-Leur) is van grote historische waarde. Gestart in 1650 als notarispand, later dienstdoende als herberg en ook als schoenwinkel en slagerij. In 1957 hebben Ad en Gerry Peijnenburg –Verschuuren er het huidige restaurant van gemaakt. Beide zijn afkomstig uit culinaire families uit Brabant: Geldrop (Peijnenburg koek) en Tilburg (traiteur).

Uitdragen Brabant en Brabanderschap
In 1991 volgt een overname door zoon Roland Peijnenburg, grootgebracht in Etten-Leur.
Zijn studie in Den Haag, en werken in het buitenland en de Randstad heeft Roland er nooit van weerhouden zijn trots op Brabant en zijn Brabanderschap uit te dragen, al was het alleen al de zachtere G.
De gastronomie bestaat uit veelal regionale seizoensingrediënten, verwerkt tot hedendaagse vernieuwende culinaire gerechten. De Zwaan heeft een van de grootste wijnkelders van Brabant met 20.000 flessen op voorraad. Ze zijn constant bezig met proeven van nieuwe druiven, gebieden of verwerkingswijzen. Maar Roland rijdt net zo goed naar Roosendaal voor de lekkerste worstenbroodjes, of naar Breda voor de lekkerste appelflappen van de wereld.

Sfeer en persoonlijke benadering
De Zwaan is geen culinaire eettempel, met grote afstand tussen mijn gasten en het team, maar een eetgelegenheid waar een ontspannen en gemoedelijke sfeer heerst. Waar gastvrijheid en informaliteit centraal staan met de mogelijkheid voor gesprek en humor tussen de gasten en het team.
Om onder de aandacht te blijven bij het publiek worden er iedere keer weer nieuwe ludieke ideeën bedacht: zoals het introduceren van het nieuwe aspergeseizoen door een optocht van 15 oldtimer tractoren of het aannemen van de eerste asperges door de burgemeester van Boer Sweep in een luchtballon midden boven Etten-Leur.

Innovatie in de keuken en daarbuiten
De innovatie bij De Zwaan is vooral te vinden in de wijze waarop ze nieuwe dingen uitprobeert in de keuken, al dan niet met nieuwe apparatuur, en de wijze waarop ze haar gasten beroert en inspireert.
Bijvoorbeeld door het organiseren van product masterclasses met als thema’s schelp en schaaldieren of oesters en kaviaar, wild of truffels en chocola. Ook bedenken ze samenwerkingen met andere restaurants in Brabant of met een Oosters restaurant waarin east meets west.

Waar innovatie, gastvrijheid en genieten bij elkaar komen: dan denk je aan Brabant

Bekijk ook de pdf (180kb)